Weet je dat?

Spijsvertering begint in je mond, de keelholte en via je slokdarm naar de maag, dunne darm, dikke darm en uiteindelijk de anus; de stoelgang.

Met kleine veranderingen kun je in een handomdraai een "lang zal ze leven-gevoel" doorvoeren. Ook jij wilt toch fit, krachtig en vol energie in het leven staan?

10 gezonde Tips

1: Meer energie met ijzer.

IJzer speelt een belangrijke rol in ons lichaam, zo helpt het bij het vormen van hemoglobine, een eiwit in de rode bloedcellen. Dit eiwit zorgt ervoor dat zuurstof door het hele lichaam wordt getransporteerd. Zuurstof is weer nodig voor de verbranding van voedingstoffen, waar je energie van krijgt. IJzer stimuleert ook de aanmaak van enzymen die weer belangrijk zijn voor de conditie voor je haar, huid en nagels

Ijzergebrek is ook wel een reden voor vermoeidheid. Dit kun je oplossen met "ijzerrijke"voedingsmiddelen zoals vlees, vis, peulvruchtn en noten ( walnoten )

2: Vezels.

Niet alleen belangrijk voor een gezonde spijsvertering ( en het oplossen van buikklachten ), maar ook voor je hart. Meer vezels eten ( groente ) betekent namelijk een gezondere bloeddruk

3: Vervang frisdrank door water of thee

Daarmee beperk je je suikerinname enorm. Je belast je lichaam minder en dat levert je op termijn meer enrgie en een slanke lijn op.

4: Ga voor vers

Probeer altijd voor vers en zelfgemaakte te gaan qua voeding. Zo omzeil je zouten, suikers en vetten.

5: Kauw, kauw, kauw

Door goed te kauwen neem je voedingsstoffen beter op en daarvan kun je meer energie krijgen.

Ga niet "lopend eten" maar ga aan tafel zitten wanneer je gaat eten.

Wil je graag wat kilo's kwijt en heb je geen zin om honger te lijden? Eet van kleinere bordjes. Zo schep je ook vanzelf minder op!

6: Niet schillen!

Het niet schillen van je groente en fruit scheelt veel tijd. Bovendien zitten alle waardevolle stoffen vaak in de schil.

7: Hoera voor olie

Ga voor gezonde vetten uit olijfolie, koolzaadolie, lijnzaadolie, walnootolie en hazelnootolie. Ze helpen je spijsvertering, versterken je hersenfuncties en kunnen bijdragen aan een gezond hart.

8: Zorg voor kleur op je bord.

Niet zozeer minder, maar gevarieerd eten lijkt de sleutel tot een gezond eetpatroon. Een richtlijn daarbij is dat je zorgt voor zoveel mogelijk kleur op je bord

9: Koester die kruiden

In alle kruiden die je in je eten verwerkt zitten belangrijke mineralen en sporenelementen die bijdrage aan een krachtige en fitte jij!

10: Spoel je eten niet weg

Drink een halfuur voor de maaltijd tot twee uur erna niets. Als je drinkt tijdens de maaltijd kunnen voedingsstoffen minder goed opgenomen worden.

Alles wat U wilt weten over gehakt.

Met gehakt kan van alles,dat weet iedereen natuurlijk wel.Daarom wordt het ook zoveel gegeten.Toch valt er nog het een-en-ander over te vertellen.

Rundergehakt heeft een donker-rode kleur,een pittige smaak en is bovendien wat droog omdat het niet zo vet is.

Cal. per 100 gram 825/195.

Varkensgehakt is roze van kleur en heeft een zachte iets flauwe smaak.Daarom wordt deze gehaktsoort meestal gekruid verkocht(bijvoorbeeld pepergehakt,paprikagehakt)Er is echter nog geen zout aan toegevoegd.Het gehakt is vetter en smeuiger dan rundergehakt.

Cal. per 100 gram 1170/280.

Half-om-half gehakt is een mengsel van runder- en varkensgehakt en combineert hierdoor twee goede eigenschappen; de pit van het rundergehakt en de smeuigheid van het varkensgehakt.De kleur is roze-rood.Half-om-half gehakt hoeft niet per definitie gemaakt te zijn van 50%rund- en 50% varkensvlees.

Cal. per 100 gram 1305/310

Kalfsgehakt is licht-roze van kleur en heeft een fijne zachte smaak.

Cal. per 100 gram 560/135

Tartaar heeft een donkerrode kleur en een pittige smaak.Bovendien is het heel mager;het rundvlees dat de slager gebruikt mag maximaal 10% vet bevatten.Daardoor is tartaar,ook wel biefstuktartaar genoemd wordt,vrij droog.

Cal. per 100 gram 480/115

Lamsgehakt heeft een zacht-rode kleur.De smaak is zeer uitgesproken.Evenals varkensgehakt is lamsgehakt smeuig,maar het vlees is minder vet.

Cal. per 100 gram 920/220

Kipgehakt en kalkoengehakt zijn bleek-beige van kleur en de smaak is zacht.In de meeste gevallen is het vlees redelijk mager.

Cal. per 100 gram 840/220

Gehakt mag niet meer dan 35% vet bevatten(Tartaar zoals je leest maar 10%).

Vervang dus eens gehakt voor tartaar.


Waarom je vaker seizoengebonden groente en fruit kunt eten?

Ze zijn bovendien verser, want ze hebben minder "food miles" afgelegd.

1. Je groente en fruit zullen beter smaken.

2. Je bespaart geld, seizoen groente & fruit zijn over het algemeen goedkoper.

3. Je haalt meer voedingsstoffen uit je eten, hoe verser iets is, hoe gezonder en smaakvoller.

4. Je bent vriendelijk voor het milieu.

5. Je steunt de lokale boeren.


©2017 Marjan Tolboom-den Heyer  Leersumstraat 159 2546TJ Den Haag
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin