Recepten - sauzen

Pindasaus.

Helaas zit er veel suiker in de kant-en-klare versies uit de supermarkt, je moet niet raar opkijken van zo'n 27 suikerklontjes in een bakje van 420gr.

Zelf pindasaus maken moeilijk of tijdrovend?

Eigenlijk niet, zelfs best leuk, probeer maar!

Ingrediënten
6 el pindakaas
1 el tamari (Japanse sojasaus)
1 el dadelstroop of rijststroop
2 el curry of ketchup zonder suiker
2 teentjes knoflook

1 el palmsuiker (je kan ook eens honing proberen)
2 tl gemberpoeder of Djahé
1 tl sambal oelek
klein bouillonblokje

melk (soja- of rijstmelk, zijn ook goed te gebruiken)
water

Bereidingswijze
1. Doe alles in de pan. Begin met de pindakaas en doe daarna alle ingrediënten (behalve de melk en water) in willekeurige volgorde in de pan. Verkruimel als laatste het bouillonblokje boven het mengsel.

2. Voeg de melk toe. Zet het vuur laag aan en giet wat melk door de saus. Roer de melk er goed doorheen en herhaal dit proces tot de saus glad en vloeibaar genoeg is.

3. Verwarm de saus en breng verder op smaak. Zodra de saus enigszins op temperatuur is, proef je of deze al naar je zin is. Als je merkt dat hij niet scherp genoeg is, kun je wat sambal toevoegen. Als je de karakteristieke pindasaus-smaak mist, dan kun je op gevoel nog wat van de andere ingrediënten toevoegen. Extra knoflook en pindakaas zijn vaak niet nodig. Pas op dat je de saus niet laat verbranden. Dit kan nogal snel gebeuren met pindasaus.

Verse Tomatensaus

Met een goed basisrecept voor tomatensaus kun je alle kanten op.

Van pastasaus tot saus bij vlees.

Ingrediënten:

2 rode uien

2 tenen knoflook

1 rode peper

20 verse basilicumblaadjes

500 g romatomaten

3 el traditionele olijfolie

1 el kappertjes

Bereidingswijze

Snipper de ui grof. Hak de knoflook en peper fijn. Scheur de basilicumblaadjes.

Kruis de tomaten met een scherp mesje op de bolle kant in. Dompel ze 10 sec. in een pan met ruim kokend water. Schep ze over in een vergiet en spoel ze met koud water af. Trek het velletje van de tomaten. Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadjes. Snijd de kwarten tomaat in grove blokken. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui en de knoflook zachtjes 8 minuten. Voeg de rode peper, stukken tomaat en kappertjes toe en verwarm de saus enkele minuten op middelhoog vuur. Voeg naar smaak zout toe.

Laat de saus absoluut niet koken, dan verdwijnt de specifieke smaak van deze saus. Warm gebruik: meng de saus direct met het basilicum. Koud gebruik: laat de saus eerst afkoelen voor het basilicum wordt toegevoegd. Zo behoudt het basilicum zijn mooie frisse kleur en smaak.

Deze saus is Lactosevrij

Yoghurt Knoflooksaus

Zelfgemaakte knoflooksaus op basis van Franse kwark of Griekse yoghurt!

Heerlijk bij allerlei soorten vlees van de barbecue, of bij gebakken aardappels.

Ingrediënten:
8 eetlepels Griekse yoghurt of Franse kwark

2 eetlepels mayonaise

2 teentjes knoflook

peper naar smaak

handje gesneden verse bieslook

Bereidingswijze

Pers de knoflook zeer fijn.
Meng de yoghurt of kwart met de knoflook in een kommetje en breng op smaak met  peper en bieslook.
Bewaar in de koelkast tot gebruik.

©2017 Marjan Tolboom-den Heyer  Leersumstraat 159 2546TJ Den Haag
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin