Recepten - soep
Tomaat, kikkererwten, bleekselderij en komijnekaas in soep als smaakmaker.
Ingrediënten:
- 750 gr rijpe tomaten ( in stukken gesneden )
- 1 grote ui ( gesnipperd )
- 3 stengels bleekselderij ( in dunne reepjes gesneden )
- 175 gr. geraspte belegen komijnekaas
- 2 eetl. olie
- 1 teentje knoflook ( geperst )
- 1 eetl. kerriepoeder
- 2 kruidenboulliontabletten
- 1 pot of blikje kikkererwten ( netto gewicht 300gr )
- wat fijn gesneden bieslook
- peper
Bereiding:
In soeppan olie verhitten, de gesneden ui 3 minuten fruiten.
Knoflook er boven uitpersen en kerriepoeder toevoegen en ongeveer 1/2 minuut zachtjes meebakken.
Tomaat en 1 liter water toevoegen met de 2 bouillontabletten, goed door elkaar mengen en met de deksel op de pan ongeveer 20 minuten zachtjes laten doorkoken.
Intussen de kikkererwten laten uitlekken.
Na 20 minuten de tomatenmassa pureren met een staafmixer, wil je wat stukjes tomaat "bewaren" pureer dan niet alle tomaat. Kikkererwten en bleekselderij toevoegen.
Nog even alles op laag vuur verwarmen en intussen wat bieslook fijn knippen in een kommetje en in een andere kom de geraspte kaas doen.
Soep op smaak brengen met wat peper.
In borden de soep scheppen en wat bieslook er over heen strooien, in het midden van het bord wat
geraspte komijnekaas scheppen
Lekker met bruin stokbrood
Tip: bewaar tomaten buiten de koelkast, rijpe tomaten verliezen binnen 3 á 5 uur smaakaroma's wanneer je de tomaten in de koelkast bewaart.
Variatietip: vervang kikkererwten door mais.
Eetsmakelijk!
Bereidingstijd ca. 30 minuten
Per portie 305 kcal
vet 18 gr - eiwit 15gr - koolhydraten 20gr
Een beetje pit in je pan en in je kom,
Ingrediënten:
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 2 eetl. tomatenpuree
- 1 winterpeen
- 1 laurierblad
- 250 gr. linzen uit blik ( uitlekgewicht )
- 400 gr. tomatenblokjes uit blik
- 1 liter groentebouillon
- peper & zout
Bereiding:
Snipper de ui, hak de knoflook en de rode peper fijn. Fruit alles in een soeppan tot de ui glazig wordt. Snijd de wortel in stukjes en voeg dit samen met het laurierblad en de tomatenpuree toe aan de ui, knoflook en rode peper. Bak alles even kort mee.
Laat de linzen uitlekken en voeg deze samen met de tomatenblokjes en de groentebouillon toe aan de rest van de ingredieënten. Roer goed door en breng de soep aan de kook. Draai het vuur laag, doe een deksel half op de pan en laat het een half uur zachtjes pruttelen.
Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
Breng op smaak met peper.
Bereidingstijd ca. 30 minuten
Per portie 160 kcal
vet 2 gr - eiwit 9 gr - koolhydraten 29 gr
Pompoensoep met appel en sinaasappel
vega recept
Ingrediënten:
- 1 flespompoen
- 2 winterpenen
- 3 sjalotten
- 1 appel
- 1 sinaasappel
- stukje gember
- 3 knoflookteentjes
- 2 groentebouillontabletten
- 1 theelepel ras-el-hanoutkruiden
- 1 1/2 liter water
Bereiding:
Snijd de flespompoen door midden en verwijder de zaadlijsten, snij de pompoen in stukken ( je hoeft de pompoen niet te schillen ) schil de winterpeen en appel en verwijder van de appel het klokkenhuis, snij alles in stukjes. Snij de gember in kleine blokjes, pers de sinaasappel uit en bewaar het sap, schil de knoflook en pers deze uit.
Verhit wat olie en voeg de ui met knoflook toe, bak het even aan tot dat alles glazig is. Voeg de pompoen, appel en winterpeen toe en roer alles een paar minuten om
Voeg de gesneden gember, het sap van de sinaasappel en de bouillonblokjes met het water toe. Breng het aan de kook en laat 20 minuutjes zachtjes door koken.
Haal de pan van het vuur en pureer alles met een staafmixer. Roer door de soep de theelepel ras-el-hanout kruiden voor een bite.