Vitamine C bom

13-01-2020

Een goede weerstand, goede wondgenezing, gezonde botten, tanden en bloedvaten

en de opname van ijzer - het lukt allemaal dankzij vitamine C.

Tekort vitamine C

Een tekort aan vitamine C ontwikkel je niet van de één op andere dag. Wel kunnen klachten een teken zijn dat je een tekort aan vitamine C hebt. Een belangrijk signaal is dat je weerstand is verminderd. Let ook op een slechte genezing van wondjes, slapeloosheid, prikkelbaarheid en een verminderde eetlust.

Rozenbottel

De rozenbottel is een oeroude superfood. Deze vrucht is een bom van vitamine. Het bevat zelfs dertig keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. Rauw smaakt deze bes zuur en wrang, daarom wordt het niet vaak zo gegeten. Het is lekkerder in een gelei, jam of compote.

Rode paprika

De rode paprika verslaat met gemak de gele en groene variant. De paprika is niet alleen zoeter, maar ook rijker aan vitamine C. Een echte vitamine C-bom dus Door een paar stukjes rauwe paprika te eten, heb je zo je dagelijkse portie binnen. Lekker als snack, met hummus als dip of door de sla.

Witlof

Bij de meeste kinderen niet de favoriete groente, maar wel een vitamine C-bom. Je kunt het gerust vaker op het menu zitten, want er zitten ook bijna geen calorieën in (als je de ham en kaas in de koelkast laat). Vind je de smaak te bitter? Eet dan de meest witte stukken. Maak er bijvoorbeeld een salade van met walnoten, rozijnen en crème fraîche.

Kiwi

Zoet en een klein beetje zuur, zo smaakt deze vrucht, groene kiwi's bevatten meer vitamine C dan een sinaasappel of twee citroenen. Een gele kiwi bevat zelfs meer vitamine C dan drie citroenen. In een kiwi zit bovendien ook veel vezels.

Broccoli

Broccoli is rijk aan mineralen, vezels en bevat veel vitamines zoals vitamine A, B, K, E én C. Broccoli moet je niet te lang koken, want dan gaat de vitamine C verloren. Of eet het rauw! Bijvoorbeeld verwerkt in een smoothie of maak er een eenvoudig pesto van. Pureer dan broccoli met knoflook, geroosterde pijnboompitten en olijfolie.

* De aanbevolen hoeveelheid vitamine C is 70 mg per dag.

Tip: Kook in vitamine C-bommen in weinig water

Vitamine C is oplosbaar in water. Kook het daarom in weinig water en snijd de stukken niet te klein

IJzer + vitamine C = ijzersterke combi

Bij een ijzertekort is het zinvol om producten te eten die rijk zijn aan vitamine C. Dit bevordert de opname van ijzer.

©2017 Marjan Tolboom-den Heyer  Leersumstraat 159 2546TJ Den Haag
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin