Restjes groente over?
28-03-2019
Een quiche ofwel hartige taart is een perfecte manier om heel veel groenterestjes in te verwerken
Deeg:
- 300 gram bloem
- 150 gram boter
- 1 ei
- 2 el koud water
- boter om in te vetten
- 5 eieren
- 300 milliliter room evt. plantaardig
- 2 el kruiden verse
- 1 teen knoflook
- 500 gram groenten ui, prei, paddenstoelen, spinazie, boerenkool, doperwtjes, broccoli, tomaat, courgette (of kijk wat er in je koelkast ligt)
- 100 gram restjes kaas feta, blauwe kaas, geitenkaas
- zout en peper
- centimeter bakvorm van 28doorsnede
Bereiding:
- Begin met het deeg: vermeng bloem, boter, ei en water in een kom en kneed dit tot een stevig deeg.
- Is het te kruimelig? Voeg dan een beetje water toe.
- Rol het deeg in keukenfolie en laat het een halfuur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 200ºC.
- Maak ondertussen de vulling.
- Meng het ei met de room en kruiden.
- Voeg zout en peper toe.
- Snijd alle groenten in stukjes.
- Als je harde groenten gebruikt zoals broccoli, boontjes of wortel, blancheer ze dan kort, anders worden ze niet goed gaar in de oven.
- Haal het deeg uit de koelkast.
- Rol het uit op een met bloem bestoven werkblad tot het iets groter is dan je deegvorm.
- Rol het deeg om je deegroller en rol het zo over de beboterde quichevorm heen.
- Druk het deeg goed aan.
- Snijd de overtollige randjes weg en prik gaatjes in de bodem met een vork.
- Vul de quichevorm met het groentemengsel.
- Vul met het ei-roommengsel en verkruimel de kaas erover.
- Bak de quiche 45 minuten in de oven tot het ei-roommengsel is gestold.
- Serveer met een lekkere frisse salade (ook perfect om restjes op te maken).
Oud brood
Geen zin om moeite te doen om zelf deeg te maken? Je kunt een quichebodem ook uitstekend maken met oud brood! Snijd simpelweg de korstjes van de boterhammen en bekleed de bodem ermee. Zo ben je niet alleen snel klaar, je hebt ook nog eens de ideale manier om van al je restjes af te komen.