Hooikoorts
01-05-2019
In deze voedingsmiddelen zit veel histamine
Houd je al nauwlettend het pollennieuws in de gaten, moet je ook nog
nadenken over wat je eet. Gelukkig is dat geen hogere wiskunde, maar een
kwestie van de voedingsmiddelen die veel histamine bevatten zoveel
mogelijk mijden. Een hele praktische manier om je lichaam te ontlasten
in de hooikoortsperiode.
Deze voedingsmiddelen zijn extra histaminerijk en kun je dus beter vermijden:
- Gefermenteerde producten, zoals zuurkool, augurken, paddenstoelen, tempeh en andere sojaproducten. Histamine ontstaat namelijk in voeding door processen als rijping en fermentatie. Bacteriën, schimmels en gist worden gebruikt om gefermenteerde voedingsproducten te maken.
- Kaas, vooral gefermenteerde kazen, zoals camembert, brie, gruyère, cheddar, roquefort en Parmezaanse kaas.
- Vis. Er zit veel histamine in makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, garnalen en schaaldieren. Vis in blik is ook extra rijk aan histamine.
- Kruiden en specerijen. Vooral: kaneel, anijs, sesamzaad, kruidnagel, mosterdzaad, komijn, koriander, gember, nootmuskaat en vanille.
- Groenten en fruit. De meeste histamine vind je in: tomaten, spinazie en bietjes, avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen.
- Vlees: varkens- en lamsvlees, wild.
- Cider, bier en wijn. In rode wijn zit over het algemeen meer histamine dan in witte wijn.
- Chocolade.
- En ook: drop, ketjap, zaden en noten.
Slimme tips: Experimenteer. Schrap niet meteen alle histaminerijke producten uit je voedingspatroon, maar experimenteer hiermee. Print de lijst met voedingsmiddelen bijvoorbeeld uit en bewaar die in je portemonnee of sla hem op in je telefoon. Handig tijdens het boodschappen doen!