Hooikoorts

01-05-2019

In deze voedingsmiddelen zit veel histamine

Houd je al nauwlettend het pollennieuws in de gaten, moet je ook nog nadenken over wat je eet. Gelukkig is dat geen hogere wiskunde, maar een kwestie van de voedingsmiddelen die veel histamine bevatten zoveel mogelijk mijden. Een hele praktische manier om je lichaam te ontlasten in de hooikoortsperiode.

Deze voedingsmiddelen zijn extra histaminerijk en kun je dus beter vermijden:

  • Gefermenteerde producten, zoals zuurkool, augurken, paddenstoelen, tempeh en andere sojaproducten. Histamine ontstaat namelijk in voeding door processen als rijping en fermentatie. Bacteriën, schimmels en gist worden gebruikt om gefermenteerde voedingsproducten te maken.
  • Kaas, vooral gefermenteerde kazen, zoals camembert, brie, gruyère, cheddar, roquefort en Parmezaanse kaas.
  • Vis. Er zit veel histamine in makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, garnalen en schaaldieren. Vis in blik is ook extra rijk aan histamine.
  • Kruiden en specerijen. Vooral: kaneel, anijs, sesamzaad, kruidnagel, mosterdzaad, komijn, koriander, gember, nootmuskaat en vanille.
  • Groenten en fruit. De meeste histamine vind je in: tomaten, spinazie en bietjes, avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen.
  • Vlees: varkens- en lamsvlees, wild.
  • Cider, bier en wijn. In rode wijn zit over het algemeen meer histamine dan in witte wijn.
  • Chocolade.
  • En ook: drop, ketjap, zaden en noten.

Slimme tips: Experimenteer. Schrap niet meteen alle histaminerijke producten uit je voedingspatroon, maar experimenteer hiermee. Print de lijst met voedingsmiddelen bijvoorbeeld uit en bewaar die in je portemonnee of sla hem op in je telefoon. Handig tijdens het boodschappen doen!

©2017 Marjan Tolboom-den Heyer  Leersumstraat 159 2546TJ Den Haag
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin