Gezonde snacks

18-06-2018

Je kent vast het gevoel, de trek in zoetigheid. Vaak grijp je dan onbewust naar iets (ongezonds) lekkers. Neem eens een gezonde snack. 

Een paar leuke, lekkere en verantwoorde snacks voor je op een rijtje.

1. Popcorn

Popcorn wordt gemaakt van maïs en daar zitten vezels in. Vezels hebben een gunstige invloed op de spijsvertering. Zelf popcorn maken is de beste manier. In de bioscoop of supermarkt wordt er namelijk vaak boter, suiker of zout aan toegevoegd. Doe een klein beetje olie in een verhitte pan. Gooi vervolgens de maïs erbij en dek het af met een deksel. De stoom moet wel kunnen ontsnappen. 100 gram popcorn bevat ongeveer 387 calorieën. Eet het daarom met mate.

2. Amandelen

Amandelen bevatten veel calorieën maar zijn toch een gezonde snack. Dat komt omdat in amandelen veel voedingsvezels zitten die zorgen voor een verzadigd gevoel. Een portie amandelen is dus lekker voedzaam. Het levert veel energie en de noten zitten vol met vitamine E en eiwitten. De onverzadigde vetten zorgen dat het slechte cholesterolgehalte omlaag wordt gebracht. Amandelen zijn gezond, een handje ongezouten noten per dag (ongeveer 25 gram) mag best.

3. Kikkererwten als borrelnootje

Kikkererwten kun je roosteren in de oven, zodat ze lekker knapperig worden. Eigenlijk zijn het dan net borrelnootjes, maar dan gezonder en minder vet. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe wat olijfolie en kruiden naar smaak zoals paprikapoeder, kerriepoeder of knoflookpoeder samen met de afgespoelde, uitgelekte en droog gedepte kikkererwten  in een bakje. Mix alles goed door elkaar. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel de kikkererwten hierover. Rooster de kikkererwten voor ongeveer 15 minuten. Hussel ze dan even door elkaar met een lepel en bak ze nog ongeveer 5 tot 10 minuten tot ze goudbruin zijn.

4. Bananenbrood

Bananenbrood is heel eenvoudig zelf te maken en is vrij van toegevoegde suikers, lactosevrij en glutenvrij. Bananen bevatten voedingsvezels die zorgen voor een gelijkmatige opname van de koolhydraten. Daarnaast vind je in bananen vitamine A, bètacaroteen en kalium. Bananen hoef je nooit meer weg te gooien als ze te rijp worden want dan zijn ze juist perfect voor een bananenbrood! Eigenlijk geldt voor de bananen hoe rijper hoe beter. De smaak van de banaan wordt dan zoeter. Bovendien kun je eindeloos variëren met bananenbrood door er verschillende noten aan toe te voegen of kleine stukjes pure chocolade

Bananenbrood recept

250 gram amandelmeel, havermeel of volkorenmeel
3 rijpe bananen (hoe rijper, hoe zoeter)
3 eieren
2 eetlepels lijnzaad
2 theelepels bakpoeder
snufje zout
extra toevoegingen: gedroogd fruit, blauwe bessen, zaden, pitten en noten, stukje pure chocolade, citroensap, kaneel
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe alle droge ingrediënten in een kom. Doe nu alle natte ingrediënten in een keukenmachine en maak er een gladde massa van. Je kunt nu extra ingrediënten aan het brood toevoegen, zoals citroensap of noten, of je kunt de bovenkant versieren. In zestig minuten is je bananenbrood klaar.

5. Groentechips

Lekker zelf maken chips van groenten. Van bijvoorbeeld rode biet, aardappel, courgette, wortel of zoete aardappel. Of maak een mix met verschillende groenten. Verwarm de oven voor op 140 graden. Was de gekozen groenten en schaaf dunne plakjes van ongeveer 1 millimeter, bijvoorbeeld met een kaasschaaf. Meng de groenten met wat zonnebloemolie en indien gewenst wat zout. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel de plakjes groenten hierover. Zorg voor voldoende ruimte tussen de plakjes. Bak ze in ongeveer 1 uur krokant, en hussel om de 10 minuten even om. Je kunt deze chips ongeveer een week luchtdicht bewaren.

6. Appel met pindakaas

Snij een appel in dunne plakjes en smeer er wat pindakaas op. Een gegarandeerd succes. Appels leveren weinig calorieën. Pindakaas bevat wel wat calorieën maar het geeft je energie. Deze snack is dus perfect om je middagdip te verhelpen.

7. Bananenijsje

Lekker in de zomer! Schil een banaan en deel deze in twee stukken. Stop een houten ijsstokje in de onderkant en leg het in de diepvries. Na een paar uur is de banaan bevroren en heb je een gezond bananenijsje.

8. Yoghurtijsje

Vind je een bananenijsje een beetje saai? Meng dan fruit met magere yoghurt en stop het in de diepvries. Magere yoghurt bevat soms 0% vet. Ook zit er vitamine B, calcium, fosfor en zink in. Gecombineerd met een stuk vers fruit maakt dit een verantwoord en lekker tussendoortje.

9. Druiven

Druiven zitten vol met water en bevatten maar 62 calorieën per 100 gram. Omdat druiven vol zitten met water zorgen ze voor een vol gevoel. Ook bevatten druiven veel B-vitaminen en die ondersteunen je energiehuishouding. Druiven zijn zowel vers als bevroren erg lekker.


©2017 Marjan Tolboom-den Heyer  Leersumstraat 159 2546TJ Den Haag
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin