Gezonde smaakmakers

09-01-2019

Verse kruiden zijn onmisbaar in je keuken. Ze geven je gerecht extra smaak. 

Het is gezond en doen het vaak goed als garnering.

Een eigen kruidentuintje is dan ook een aanwinst, je grijpt nooit mis en je zult sneller verse kruiden aan je gerechten toevoegen waardoor ze nog lekkerder en gezonder zijn. In de winter kan je gerust wat potjes in je vensterbank zetten. Tip: koop verse kruidenplantjes bij een tuincentra, deze zijn in tegenstelling tot de potjes in de supermarkt zo gekweekt dat je ze langer goed houdt.

Top 5 van de smaakmakers:

Peterselie:


In of over gerechten pimpt peterselie de smaak van veel gerechten op en is als bonus rijk aan vitamine C en mineralen. Het kruid heeft een frisse smaak, hartige smaak en wordt veel gebruikt voor soepen en sauzen. Verwarm Peterselie niet mee. Platte peterselie is net wat smaakvoller dan krulpeterselie. Wist je dat peterselie ook goed voor je darmen is?

Basilicum:

Basilicum wordt vrijwel bij elk gerecht dat tomaten bevat gebruikt in Italië. Het is licht pittig en ietwat zoek van smaak en vormt de basis van een pesto. Sla en andere soorten rauwkost, maar ook bij citrus en aardbeien is het een aanrader. Basilicum kun je beter scheuren dan snijden want het kruid is erg kwetsbaar.  Gebruik basilucum pas vlak voor het serveren van een gerecht en verwarm het niet.

Rozemarijn:

Het bitterzoete kruid is vrij sterk van smaak. Goed te combineren met wild en rood vlees, maar ook met uiensoep of tomatensaus. Dit kruid mag meeverwarmd worden, geeft veel smaak bij bijv. stoofpotten.

Munt:

Munt is een kruid om altijd wel in huis te hebben. De frisse muntsmaak is een aanvulling op vrijwel alle gerechten en drankjes waarin fruit is verwerkt. Munt doet het ook goed als smaakmaker voor vele hartige sauzen, soorten vlees, vis & groenten. Munt verwarm je niet mee maar serveer je net als basilicum later mee. Uitzondering hierop vormt muntthee waarbij het water de smaak van de munt aanneemt. En zet eens een kan water met munt in de koelkast met bijv. schijfjes citroen, zet de kan met muntwater tijdens een etentje op tafel, de gezonde dorstlesser!

Bieslook:

Bieslook behoort tot de familie als ui, prei en knoflook en dat proef je. De uiachtige smaak is echter veel verfijnder. Bieslook is een makkelijke plant, groeit snel weer aan wanneer je het afgeknipt hebt. Wist je dat de bloemen van de bieslook ook eetbaar zijn? Gebruik je het kruid niet direct, vries het dan in. Bieslook mag niet meegekookt worden. Het is onder andere heerlijk in een salade, in soepen, in combinatie met eieren en vis.






©2017 Marjan Tolboom-den Heyer  Leersumstraat 159 2546TJ Den Haag
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin