Boerenkool is gezond, waarom?
Denk je aan boerenkool, dan denk je waarschijnlijk meteen aan stamppot en aan stevige kost voor koude winterdagen.
Maar boerenkool is veel meer dan dat. In New York is het al jaren hip en ook in Nederland wordt boerenkool steeds vaker op andere manieren gegeten, bijvoorbeeld rauw door de granola of als groente in een quiche.
Want boerenkool is goed voor je, maar waarom? Deze groene bladgroente zit boordevol goede voedingsstoffen zoals vitamine A, B2, B6 en C. Daarnaast is het rijk aan foliumzuur, calcium en ijzer. Allemaal stoffen die je elke dag nodig hebt en die de kans dat je ziek wordt helpen verkleinen.
Weinig calorieën
Een andere reden om 's winters boerenkool, en andere kolen, veel op tafel te zetten, is omdat kool relatief weinig calorieën bevat. Een portie boerenkool van 250 gram bevat ruim 100 kilocalorieën. Je kunt er dus gerust een bord vol van eten. Denk er wel aan dat als je ouderwetse stamppot maakt met spekjes en rookworst dat daar veel verzadigde vetten in zitten. Je zou ze kunnen vervangen door magere varianten. Wist je dat bijvoorbeeld een augurk heel lekker is bij de boerenkool of in plaats van worst?
Bewaren
Boerenkool kun je het beste heel en ongesneden op een koele plek of in de koelkast, in de groentela, bewaren. Boerenkool, mits koel bewaard, is zo'n 5 tot 7 dagen houdbaar. Je kunt het ook invriezen. Als je het voor stamppot wilt gebruiken, kun je het dan het beste bevroren in het water doen en dan laten koken.
Duurzaam
Omdat veel boerenkool uit Nederland komt, is het in de herfst en winter ook nog een een duurzame keuze.
recept Boerenkoolstampot met makreel ( 4 personen )
Ingredienten:
- 1 kilogram aardappelen
- 1,2 kilogram panklare boerenkool of 2 pakken
- Diepvries boerenkool (samen ± 800 gram)
- Circa 300 mililiter halfvolle melk
- 4 augurken
- 400 gram gestoomde makreel
- Bereiding
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
- Breng de aardappelen met de boerenkool in een bodempje water aan de kook. Kook dit in ca. 25 minuten gaar.
- Breng de melk aan de kook.
- Stamp de aardappelen met de boerenkool klein en maak er met hete melk een stamppot van.
- Hak de augurkjes klein en meng ze er door.
- Verdeel de makreel in stukjes en leg ze op de stamppot.
Voedingswaarde per persoon
Energie:655 kcal Eiwit:35 gram Koolhydraten:55 gram Vet:30 gram Verzadigd vet:7 gram Vezels:9 gram Zout:1,08 gram