Alles over de appel
De appel behoort tot de pitvruchten, net als de peer en de
vijg.
De vrucht heeft een dunne schil en zaden in een klokhuis. De friszure smaak ontstaat door het appelzuur.
Telen
Het Nederlandse klimaat is heel geschikt voor de teelt van appels.
Veel fruit komt uit de Betuwe, maar ook uit Utrecht, Zeeland, Flevoland
en Noord-Holland. Elstar en
Jonagold zijn de populairste rassen.
Niet alle appels komen uit Nederland. Ze worden geïmporteerd uit Frankrijk, Spanje en België, maar bijvoorbeeld ook uit Chili, Zuid Afrika en Nieuw-Zeeland.
Kopen en bewaren
Je kunt appels lang bewaren en daardoor zijn ze ook het hele jaar
door beschikbaar. De beste bewaarplaats is koel,
donker en niet te droog. Appelen die op een fruitschaal in de huiskamer
liggen, worden door de hoge temperatuur en de lage luchtvochtigheid snel
overrijp. Naast een banaan rijpt een appel ook sneller.
Appels zijn lekker uit het vuistje, maar je kunt er natuurlijk ook moes of taart mee maken. Op de pannenkoek of in een flap zijn ze ook niet te versmaden. Veel salades, roerbakgerechten of stamppotjes kunnen er ook van op knappen.
Niet alle appelen kun je warm gebruiken, sommige soorten zijn alleen geschikt om rauw te eten. Als je een appel schilt zal hij snel bruin worden. Een beetje citroensap of azijn kan de verkleuring van het vruchtvlees tegengaan. In de appel en schil zit pectine: deze stof helpt gelei en jam met geleren.
Vol vezels
Appels bevatten weinig calorieën. Ze leveren niet veel vitamine C (ongeveer 3 milligram), maar wel veel vezels en kalium. Een gemiddelde appel bevat ongeveer 3 gram vezels, zo'n 10 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Door het eten van een appel verminder je ook je hongergevoel. Ook zorgen appels voor een goede balans van de suikerspiegel
waardoor je minder trek hebt in een snack.
Gezond sapje?
In de winkels zijn ook allerlei soorten appelsap verkrijgbaar: helder en troebel, uit concentraat en puur sap, in een pak en in een fles. Hoewel appelsap een fris en dorstlessend sapje is, kun je het echt niet als vervanger voor de vrucht zien. Met sap krijg je niets mee van de gezonde voedingsstoffen uit de schil en het vruchtvlees. Zeker van de vezels blijft weinig over. Daarbij wordt er vaak ook nog suiker toegevoegd. In versgeperst troebel appelsap zit vaak nog wel wat appelpulp en dus vitamines, mineralen en vezels.
Bestrijdingsmiddelen
Van appels wordt gezegd dat ze de meest vervuilde fruitsoort zijn. Toch hoef je volgens het Voedingscentrum een appel niet per se te schillen. Zij stellen dat de risico's van resten bestrijdingsmiddelen die op fruit gevonden worden verwaarloosbaar klein zijn. Bovendien kun je niet alle bestrijdingsmiddelen verwijderen door te schillen, omdat sommige middelen door de schil heen trekken. Daarbij zitten er veel goede voedingsstoffen in de schil. Groente en fruit goed wassen is volgens het Voedingscentrum wel belangrijk.
Recept: spruitjes met appel en rozijnen met een snufje kaneel ( 4 pers )
Ingrediënten:
- 400 gram spruitjes
- 1 eetlepel rozijnen
- 1 kleine appel
- ½ eetlepel vloeibare margarine
- 1 theelepel kaneel
Bereiding
1. Maak de spruitjes schoon.
2. Kook de spruitjes in weinig water in 10-15 minuten gaar.
3. Was de rozijnen.
4. Schil de appel en snijd hem in blokjes.
5. Verwarm de margarine en bak hierin de appelblokjes en de rozijnen een paar minuten zacht.
6. Stuif er wat kaneel over.
7. Giet de spruitjes af en meng ze door het appelmengsel.