Recepten - kip
Thaise Kipballetjes met hazelnoten en koriander
Ingrediënten:
- 3 tl. bruine basterdsuiker
- 1 el. vissaus
- 350 gr kipgehakt ( gemalen kipfilet )
- 120 gr hazelnoten ( fijn gehakt )
- 40 gr paneermeel
- 1el. thaise currypasta
- 1 el. limoensap
- 2 el. gehakte koriander
- olie
- zoet zure saus.
eventueel voor het opdienen, bananenblad in stukken gesneden ter decoratie.
Bereiding:
Los de suiker in de vissaus op, doe dit in een grote kom met het kipgehakt, hazelnoten, paneermeel, thaise currypasta, limoensap & koriander en meng alles goed door elkaar.
Maak er kleine balletjes van, verhit olie in een koekenpan en bak in kleine porties de balletjes tot dat ze stevig en goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Leg eventueel op ieder bananenblad een kipballetje, druk er een cocktailprikker in om het makkelijker te kunnen serveren en als extra wat zoete chilisaus erbij serveren.
Bereidingstijd ca 30 minuten , voor 24 stuks
Kippenbouten in hoisinsaus
Ingrediënten
- 1 kleine ui
- 1 rode peper
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel hoisinsaus
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel vijfkruidenpoeder (mengsel van kaneel, kruidnagel, sechuanpeper, steranijs en venkelzaad en verkrijgbaar in een toko)
- 2 kippenbouten
- 2 eetlepels olie
- Kippenbouten in hoisinsaus
Bereiding:
Pel de ui en snijd hem klein.
Maak de peper schoon en snijd hem heel fijn.
Pers het teentje knoflook boven een grote kom uit.
Voeg de ui, de hoisinsaus, de ketjap, de rode peper, het citroensap en het vijfkruidenpoeder toe.
Neem het vel van de kip en wentel de bouten door de marinade.
Laat de kip afgedekt in de koelkast tenminste 1 uur marineren.
Verwarm de olie in een braadpan en bak hierin de kip aan alle kanten bruin. Voeg 100 ml water en de marinade toe en stoof de kip in 50 minuten gaar.
Lekker met paksoi en volkoren mie.
150 gram volkoren mie & 1 struik paksoi
Dit gerecht past goed wanneer je een dieët volgt, met weinig zout, verhoogd choleserol, bij diabetes, vrij van melk en vrij van ei.
Bloemkoolstampot met olijven en gebakken kipfilet.
Ingrediënten:
- 1 kleine bloemkool
- 500 gram aardappelen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 kleine rode peper
- 1 bosuitje
- 5 olijven
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 kipfilet
- paprikapoeder
- 1 eetlepel vloeibare margarine
- ca. 100 ml (groente)bouillon met minder zout
- tijm